26 лютого в Україні відзначають День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Десять років тому російська федерація розпочала збройну агресію проти України. Усе почалось в Криму.Саме в цей день у 2014 році в Сімферополі відбувся масовий мітинг організований Меджлісом кримськотатарського народу, що зібрав до 10 тисяч людей. Кримські татари, українці, представники інших національностей відважно вийшли під будівлю Верховної ради Автономної Республіки Крим заявили всьому світу про підтримку територіальної цілісності України, встали на захист своєї свободи та демократії.
Учасникам проукраїнського мітингу 26 лютого довелося протистояти представникам незаконного парамілітарного формування «Народне ополчення Криму» та «казачих» організацій чисельністю близько 700 осіб, яких спеціально мобілізували проросійські сили. Через незадовільні заходи безпеки, вжиті правоохоронцями, між проукраїнськими та проросійськими учасниками мітингів сталися сутички, у результаті чого загинули 2 людини. Проросійський мітинг був відтіснений до внутрішнього двору кримської Верховної Ради.
Ця подія стала символом опору окупації. Завдяки зібранню того дня кримчанам вдалося не допустити позачергового засідання парламенту та перегляду статусу автономної республіки у складі України.
Загарбники переслідують корінний народ півострова та всіх, хто їх підтримує. Хвиля за хвилею проходять репресії, обшуки і незаконні затримання. Кримські татари та проукраїнські кримчани не визнали окупації та інші порушення прав людини й норм демократії. У питанні приналежності Криму весь цивілізований світ на боці України.
Саме Крим став базою для окупантів під час вторгнення на материкову частину України. Пліч-о-пліч з українцями кримські татари в складі ЗСУ боронять незалежність нашої держави та звільняють українську територію.
День кримського спротиву російській окупації — пам’ятна дата на річницю проведення мітингу кримських татар та українців у місті Сімферополі на підтримку територіальної цілісності України.
26 лютого 2020 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ «Про День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».
Крим – частина України і вона буде звільнена.

Прихильники

Загальна кількість переглядів сторінки