Пам’ять Героїв Небесної Сотні.

  Кожного року 20 лютого в Україні вшановують пам’ять Героїв Небесної Сотні. Цього дня згадують трагічні події січня -лютого 2014 року, коли в ході Революції Гідності відбулися масові розстріли протестувальників. А «Небесною Сотнею» називають загиблих учасників Революції Гідності.
   В кінці 2013-го – на початку 2014-го в Україні почалися масові протести. Головною метою було повернення України на європейський шлях розвитку, вступ держави в правовий та економічний простір Європейського Союзу за допомогою укладання угоди про асоціацію з ЄС, яку відмовився підписати Віктор Янукович. Кульмінацією подій, які отримали назву Революції Гідності, стало масове протистояння на Майдані Незалежності у Києві між протестувальниками та силовиками, яке тривало понад три місяці. Протягом цього періоду центр міста став осередком масового протесту громадян, які виступали проти поточної влади та її антидержавної політики. Як наслідок, у період з 18 – 20 лютого 2014 року загинула найбільша кількість людей…
   Список Небесної Сотні відкрився ще 22 січня 2014 року. Спочатку від вогнепальних поранень у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом знайшли тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року налічувалося вже 9 загиблих, а з цього дня на Майдані почалися масові розстріли. З 18 по 20 лютого загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. Майже одразу усіх загиблих назвали “Небесна Сотня”, хоча насправді їх було більше ста.
  Серед загиблих героїв були люди всіх соціальних статусів, від пенсіонерів та студентів до успішних підприємців. Наймолодшому учаснику Майдану Назарієві Войтовичу було всього лише 17 років, а найстаршому Іванові Наконечному – виповнилося 82 роки.
   Тепер щороку 20 лютого — це не просто офіційна подія в календарі, а особливий момент, коли відбулася незворотна зміна у відносинах між владою і суспільством. Момент, коли зламалися старі корупційні шаблони та сформувалась чітка політика протидії спрямованості на Росію в зовнішньополітичному курсі. Ціллю Революції Гідності було досягнення свободи та демократії, й це коштувало нам кривавої жертви Героїв Небесної Сотні.
  Вулиця, де сталися найбільш криваві події того року, стала місцем вшанування їх пам’яті і отримала назву Героїв Небесної Сотні.
  Дату 20 лютого – День пам’яті Героїв Небесної Сотні – було встановлено указом Президента України 11 лютого 2015 року, з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, які змінили хід історії нашої держави.
Герої Небесної Сотні – уособлення людської, громадянської та національної відваги й самовідданості. Гідність, свобода, відвага, єдність, честь – стали одними з головних об’єднавчих цінностей Революції Гідності.
   Під час повномасштабної війни з Росією ми маємо частіше згадувати доленосні події тих днів, адже саме вони є символом нашої боротьби та нескореності. Сьогодні Майдан — це не лише назва місцевості, це справжній символ Свободи для всіх громадян України. А Революція Гідності — це наймасштабніший протест, який показав що вся країна може об’єднатися заради спільної мети: боротьби за свої права і демократичний європейський вибір.
Цього року десятий рік поспіль ми вшановуємо пам’ять Героїв Небесної Сотні, яке буде відбуватися під гаслом «Залишаємося гідними своїх героїв».

Прихильники

Загальна кількість переглядів сторінки